Άγχος & Τέχνη: Εκτόνωσε το άγχος μέσα από την τέχνη

 

Ο Έρνστ Φίσερ, στο βιβλίο του Η αναγκαιότητα της τέχνης[1] σημειώνει πως «η Τέχνη στις αρχές της ήταν μια μαγεία, μια μαγική βοήθεια». Οι επιστήμονες πλέον έχουν αναγνωρίσει και αποδεχτεί τις θεραπευτικές ιδιότητές της και τις έχουν αξιοποιήσει για να αντιμετωπίσουν ψυχοσωματικά προβλήματα. Μέσα από αυτό το πρίσμα η τέχνη γίνεται ένα μέσο εκτόνωσης και μείωσης του στρες και του άγχους.

Πως η Τέχνη ωφελεί στο καταλάγιασμα του άγχους;

  • Μεταβάλλει τη διάθεση άμεσα και γρήγορα
  • Εκτονώνονται δημιουργικά αρνητικά συναισθήματα – θυμοί, στενοχώριες, φόβοι, ανησυχίες
  • Είναι διασκεδαστική. Ευχαριστιέσαι. Περνάς καλά!

 Η ζωγραφική, η πλαστελίνη ή ο πηλός, η δημιουργική γραφή, μουσικές μελωδίες και ήχοι, η σωματική/ κινητική έκφραση γίνονται μέσα έκφρασης. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλος καλλιτέχνης για να ωφεληθεί από αυτή τη διαδικασία. Ζητούμενο δεν είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Ζητούμενο είναι η δημιουργική διαδικασία και η συναισθηματική έκφραση όπως πηγάζει μέσα από αυτή.

Όφελος μιας τέτοιας διαδικασίας, παράλληλα με την αβίαστη ανακούφιση και ευχαρίστηση που νιώθει κάποιος, είναι και η εξοικείωση με συμπεριφορές και στάσεις ζωής που μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα.

Για παράδειγμα, μία Τεχνική Διαχείρισης Άγχους είναι η εστίαση της προσοχής στο τώρα· σε ό,τι συμβαίνει κάθε στιγμή. Φαντάσου να ακούς ένα μουσικό κομμάτι και την ίδια στιγμή να αφήνεις το χέρι σου ελεύθερο να τραβά γραμμές και να ζωγραφίζει «μουτζούρες». Παρατηρείς ότι η σκέψη σου είναι μόνο εκεί και πως η διαδικασία για λίγο σε παρασέρνει και «τραβά» τη σκέψη σου αλλού, μακριά από αυτό που λίγο νωρίτερα αποτελούσα πηγή άγχους; Βαθμιαία αν αυτή η διαδικασία -η μουτζούρα- γίνεται καθημερινά παρατηρείται μια εξοικείωση στο να δίνεις έμφαση στο τώρα και ταυτόχρονα είναι μια εξάσκηση στη συγκέντρωση της σκέψης.

Η Λουίζ Μπουρζουά, Γαλλίδα γλύπτρια και εικαστικός, έλεγε «για να εκφράσω τις ανυπόφορες οικογενειακές εντάσεις έπρεπε το άγχος μου να διοχετευτεί σε μορφές που μπορούσα να αλλάξω, να καταστρέψω και να επαναδημιουργήσω». Κατά αυτόν τον τρόπο η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στο άγχος.

 

 

Πηγή: [1] Φίσερ, Ε. (2000). Η Αναγκαιότητα της Τέχνης. Αθήνα: Θεμέλιο.

 

Πνευματικά Δικαιώματα ©2020, Αγγελική Ραντοπούλου