Θεραπεία ζεύγους
Η Θεραπεία Ζεύγους είναι μια ιδανική επιλογή, όταν υπάρχουν θέματα και δυσκολίες που σχετίζονται με τη συντροφική σχέση. Όταν παντρευόμαστε, πιστεύουμε πως με τον άνθρωπο που επιλέγουμε θα δημιουργήσουμε μια οικογένεια που θα είναι καλύτερη κι ευτυχέστερη από αυτήν μέσα στην οποία μεγαλώσαμε. Στην πορεία όμως και καθώς ο καιρός περνά προκύπτουν προβλήματα που δεν ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε.
Μερικές συνθήκες που μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια την δυσκολία ενός ζευγαριού να συνυπάρξει και να συμβιώσει με έναν υγιή τρόπο είναι:
- η οικονομική κρίση
- οι συγκρούσεις των ρόλων ανάμεσα στα δύο φύλα
- οι διαφορετικές προσωπικότητες που το κάθε μέλος φέρει και είναι
- η γέννηση ενός παιδιού
- η εμπλοκή τρίτων προσώπων στο σύστημα του ζευγαριού
- η ρουτίνα της καθημερινότητας που δημιουργεί συναισθηματική αποξένωση.
Στις συναντήσεις αυτές,
- διερευνούνται ποιες συμπεριφορές κάθε μέλους συμβάλλουν στη δημιουργία της προβληματικής κατάστασης
- αναζητάτε τι θα μπορούσε να διαφοροποιήσει στη συμπεριφορά του κάθε μέλος προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση
- δοκιμάζονται νέοι τρόποι επικοινωνίας και συνδιαλλαγής
- ξεκαθαρίζουν οι πηγές προέλευσης των δυσκολιών του ζευγαριού.
Στη Θεραπεία Ζεύγους χρειάζεται και τα δύο μέλη να έχουν αποδεχτεί -έστω κι αν ο ένας το πιστεύει περισσότερο από τον άλλον- πως η ψυχοθεραπεύτρια ειδική σε θέματα οικογενειακών σχέσεων, ίσως βοηθούσε να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας και συνεννόησης.
Το όφελος αυτής της διαδικασίας είναι η ισότιμη προσπάθεια. Ακόμα κι αν ειδικά στην αρχή ο ένας κατηγορεί τον άλλον και πολλές φορές ψάχνουν έναν ειδικό να τους πει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, βαθιά μέσα του κάθε μέλος γνωρίζει πως η ευθύνη της σχέσης μοιράζεται και κάτι χρειάζεται να κάνει ο καθένας από τη μεριά του για να βελτιωθεί η συντροφική σχέση.
Παρολ’ αυτά, όταν κάποιος από τους δύο αρνείται, υπάρχει η ατομική θεραπεία. Κάποιες φορές χρειάζεται ο ένας να προηγηθεί του άλλου για το καλό της σχέσης.
Η πρώτη συνάντηση στη Θεραπεία Ζεύγους έχει διάρκεια 1,5 ώρα, όπου στο τέλος καθορίζονται, κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με την ψυχοθεραπεύτρια, η συχνότητα και η διάρκεια των επόμενων ραντεβού.